Exclusiv
Fata morgana de la telefoane – Ziarul Incisiv de Prahova
Publicat
acum 4 lunipe

Anul 1990 a venit in Romania cu un iz de libertate absoluta, portile marilor companii s-au deschis lasand usa deschisa pentru toti cetatenii tarii. Imediat dupa Revolutie au inceput angajarile masive la posta si telecomunicatii, toate apartinand de Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, urmand ca in vara anului 1990 sa se separe in prima regie autonoma din Romania sub denumirea ROM-POST-TELECOM, cu trei activitati separate de telecomunicatii, radiocomunicatii si posta, pana la marea privatizere din 1998.
In 1998 a inceput marele drum al devalizarii cu acordul actionarilor din partea Statului Roman, sau cu concursul, depinde din ce parte privesti. Sa analizam un pic cum a fost restructurata aceasta mare companie, cu o infrastructura de invidiat, inovativa in serviciile oferite si unica e piata de telecomunicatii si cum an de an a fost restructurata si devalizata, ne intrebam unde au fost actionarii statului?
Daca facem o analiza vedem ca fata morgana a facut profit doar cand s-au vandut parti din actiuni, sau s-au schimbat actionarii majoritari. Oare reprezentantii statului, unde au fost?
Da, stiu sunt intrebari retorice, ca tot ce se intampla in minunata noastra tara, si cu toate privatizatile ,, secretizate”, prin documente emise de guvern.
In ce tara ati vazut ca o privatizare de interes national sa fie clasificata strict secret si conficential?
In anul 1998, perla coroanei a fost vandut un pachet de 35% din actiuni catre OTE (o companie facuta in Cipru un paradis fiscal), mai tarziu in 2003 pachetul de 16% usufruct a fost transferat tot catre OTE. La privatizare in 1998 si dupa pana in 2003, marea fata morgana avea o licenta de telefonie mobila, avea o companie de internet, o companie de cablu, tot ce trebuia unei mari compani sa creasca frumos.
A apropos si era mereu in Top 10 companii din Romania cu cifre de afaceri de peste 1.100 mil euro.
A venit anul marii schimbarii 2014, cand actionariatul OTE din Grecia a fost cumparat de Deitsche Telekom, si a inceput operatiunea Grupul DT, unind operatiunile fixe si mobile sub o umbrella de culoare, dar cu operatiuni separate, si de data aceasta aceeasi actionari ai statului au tacut asurzitor, si au inchis ochii la ingineriile financiare.
Unii lideri de sindicat au avut curaj sa infrunte dusmanul si au fost pedepasiti de managementul performant al companiei, pentru ca si-au facut datoria. Concret in toate reorganizariile propuse s-au impotrivit si au si argumentat, facand adrese catre toate institutiile statului, ITM, Mnisterul Comunicatiilor, Ministri si Primmistri, dar dupa ani si ani, inca asteptam raspunsuri de la acestia (la cerere putem pune la dspozitie adresele inaintate). Acei lideri au avut curajul sa reclame la CNCD abuzul managementului
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării prin Decizia nr. 150 din 06.03.2019, a sancționat cu amendă TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS S.A, iar conducerea resurselor umane a primit avertisment, pentru discriminare și hărțuire, criterii de sex, atât în calitate de angajat, cât și pentru apartenența la sindicat, https://www.cncd.ro/wp-content/uploads/2020/12/hotarare-150-19.pdf
Conducerea din România preferă să plătească sume considerabile firmelor de avocatură influente, decât să-și respecte propriii angajați și să aplice regula relațiilor de muncă sau a valorilor sociale exprimate de grupul Deutsche Telekom, iar dupa vanzarea pachetului majoritar catre Orange Romania Communications in septembrie 2021, abuzul a continuat de catre acelasi management dar in alta haina portocalie a Grupul Orange.
In Raportul CSR https://www.orange.ro/docs/responsabilitate-sociala/oroc-raport-csr-indicatori-non-financiari-2021.pdf, Directorul General spune,, Respectăm pe deplin reglementările legislației românești privind munca, libertatea de asociere și contractele colective de muncă. Angajații noștri sunt membri ai organizatiilor sindicale”, dar uita sa precizeze ca nu au fost deschisi la inchierea unui conflict de drepturi, iar in 2023 justitia din Romania a dat ultima decizie la cea mai inalta instana – ICCJ:
Da, asa se intampla in Romania, in marile companii multinationale daca ai curaj, sa vorbesti in numele membrilor, esti haituit, discriminat, tratat difert in comparatie cu ,,sindicatul galben” – nu primesti salariu gratis, nu primesti bani de spatii si masina cu benzina gratis de la la comanie, dar si plimbari la tratament. Ultima plimbare a sindicatului galben a fost la tratament la Predeal in acest sfarsit de saptamana (oare a fost la sugestia administratie acesta plimbare?), unde au dezbatul cum s-a intamplat dezastrul asta, ca ei nu stiau despre acest plan, au fost luati prin surprindere.
Dar, sa revenim la marea dispinibiliizare unde 550 de posturi dispar, din care aproximativ 340 in zona tehnica.
Joi de,, Inaltarea Domnului”, a avut lor marea intalnire cu managementul companie, dupa cum a fost facuta invitatia sindicatelor (observati pluralul), urmai lucruri neplacute.
Azi la Orange am trecut la un nivel superior, daca inainte disponibilizarile veneau cu ocazia sarbatorilor de Craciun sau Paste, azi s-au rafinat si au facut anuntul de ,,Inaltarea Domnului”.
Esti chemat la o intalnire informala, fiind pus in fata unui abuz de putetre dominanta din partea managementului companiei sa semnezi un document de confidentialitate, cu penalizare de 10000 de euro, daca divulgi informatii confidentiale (pe care NU le primesti), ca sa poti participa la simulacrul de sedinta, mai mult esti certat de avocata prezenta, dna Roxana de la o mare companie de avocatura din Romania,,, Nu aveti voie sa faceti poze la prezentare!”.
Intreb primim prezentarea?
Sigur!
Asadar, inca astept sa o primesc, dar date confidentiale nu erau, mai mult gasesti cautand pe internet, decat cele prezentate la intalnire.
Surpriza, la prezentare doar formule de politete s-au spus si cat de rau o duce compania, fata de competitie, ne intrebam care competitie?… aici va las pe dvs sa intelegeti ce vreti,,Orange Romania (ORO), Vodafone, DIGI, Telekom, va las sa ghiciti unde suntem azi cei de la Orange Romania Communications (OROC).
Dupa 25 de ani de la marea privatizare, fata morgana a ajuns ,, Ciuca batailor”, cu intrastructura facuta praf de KW.
Dar actionariatul roman unde este?
Ce face?
Mai avem prezenta in bordul companiei?
Daca ne uitam la cifre https://www.risco.ro/financiare/telekom-romania-communications-s-a-cui-427320, vedem ca profit a existat doar la marile schimburi de actiuni.
Se sesizeaza cineva?
Sau ramane doar cu un gust amar?
O liniste suspecta din partea avtionarului minoritar (Statul Roman) ne intrebam, de ce tace? (M.C.).
Iti recomandam
-
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor – Ziarul Incisiv de Prahova
-
Anvelope 215 65 R16C – Optiunea Echilibrata pentru Vehiculele Utilitare
-
Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023 – Ziarul Incisiv de Prahova
-
Magia Crăciunului Prinsă în Fotografii de Poveste: Studio Foto Crăciun București cu Alex Pasarelu
-
Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – Ziarul Incisiv de Prahova
-
De ce ar trebui sa iti schimbi ferestrele: 3 indicii evidente
Exclusiv
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor – Ziarul Incisiv de Prahova
Publicat
acum 3 orepe
octombrie 3, 2023
În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0” ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de disciplină, în cadrul investigației viitoare vă vom arăta o altă latură ce derivă din a avea așa oameni la conducere, de ce batjocora este ca o boală care afectează pe toată lumea.”
Iată că astăzi vă prezentăm această latura, o perspectivă tragic-comică ce se reliefează când la conducerea unei instituții a statului, o instituție foarte importantă pentru aplicarea dreptății, este un personaj ce nu mai are ce să caute în acest sistem… pe partea cu angajații de ceva vreme.
Da, ați ghicit… ne întoarcem la Penitenciarul Ploiești. Perioada aceasta de respiro a fost, după cum veți vedea, doar pentru o perioadă de așteptare… pentru a vă putea relata noi lucruri, incredibile si triste…
Dar pentru moment ne întoarcem la datoria avută…
Vom pleca de la o simplă prezumție. Cum că… ZEUS, directorul împuternicit de la Penitenciarul Ploiești – comisar șef de poliție penitenciară Valentin MATEI este corupt.
În dosarul doamnei C.C. implicarea acestuia este fundamentală căci în timpul cât conducea unitatea ZEUS cică-se au fost primite niște bunuri „donate” de partea vătămată… Dacă acestea erau „verificate” se observa ca ele nu prea au ajuns unde erau destinate și poate anumite persoane prinse în acest dosar penal, scăpau. Căci, de ce să nu fim sinceri… nu toți au avut și un câștig din speța aceasta, unii doar au executat. Dar cum ZEUS era pe postul de director, nu îi putem acorda prezumția aceasta…
Deci, ca totul să fie clar… uite cum câțiva polițiști de penitenciare scăpau de un dosar penal dacă ZEUS era capabil pe funcția la care tot salivează.
Peste cei încriminați mai scăpau și alții care au fost nevoiți să se ducă la procuratură să declare ce și cum. Se ajunge la o duzină de angajați stresați, ce pot răspunde penal… căci un incompetent se face că nu vede ce primește în curte.
- La momentul când ZEUS a început să primească tot felul de „atenții” din partea unora si altora(posibili afaceriști/interlopi/infractori) cota lui pe piață a sărit de la un pârlit de ofițer la unul cu bascheți Valentino de 1000$.
În secunda următoare, oamenii sistemului ce știu ce înseamnă „să primești moștenire de la mătușa Tamara niscaiva bunuri”, au început să pună întrebări… ce ridicau alte întrebări și mai negre cu privire la noua moralitate a conducătorului unității.
În primă fază 3 ofițeri au început să fie șicanați de către ZEUS, aruncați în diferite activități pentru a fi sancționați. Cu toate că aceștia și-au spus punctul de vedere, nimeni din unitate la acel moment nu a crezut…
Dar iluzia grandorii se extinde și asupra ceilalți din unitate care credeau ca pot rămâne imuni la flagelul corupției ce se întinde… căci ZEUS avea nevoie de a baga pumnul în gura celor ce au deschis ochii și cum singur nu dovedea decât incompetență, atunci a fost nevoit să folosească și pe alții.
Rând pe rând oamenii au realizat micimea acestui om și au început să fugă:
- Într-un an jumătate de zile la Penitenciarul Ploiești:
– țipă unitatea de flagelul corupției adus de ZEUS și oamenii lucrează sub stres și cu neîncredere, fiindu-le frică să nu fie trași în ilegalitățile devenite fățișe ale directorului. De la supraveghetori la primii ofițeri, aceștia sunt mereu în alertă.
– unitatea a avut nu mai puțin de 4 președinți la comisia de disciplină, oamenii retrăgând-se pe rând când au văzut ce dorește ZEUS să facă – strivirea oricărui purice ce îi contestă autoritatea și legalitatea deciziilor.
Vă spuneam nu demult, cum mai nou ZEUS ține direct ședințe cu membrii comisiei de disciplină si cere să fie oamenii sancționați… căci dacă la început au fost creduli și sancționau singuri, acum vorba lui nu mai are valoare iar dosarele de clasează pe bandă, sub disperarea Zeului grandorii…
Irelevant că această comisie e independentă… dacă a ajuns să o manevreze pe cea din Ministerul Justiției, de ce nu ar putea să facă asta cu cea din curtea lui, nu? Ironic, cu ploieștenii nu prea ține căci au pielea a dracului…
– Pe de altă parte volumul de muncă al acestor oameni care trebuie să cerceteze aberațiile cerute de ZEUS este covârșitor. Și asta doar pentru că avem de-a face cu un asemenea specimen…
– Unitatea a avut nu mai puțin de 4 directori adjuncți pe pază, oamenii fiind de data aceasta înlăturați de ZEUS căci acesta este postul ce unge rotițele cu deținuții favorizați… și cum cei de pe această poziție nu percutau la ce le cerea ZEUS, erau rând pe rând înlăturați .
Primul lovit a fost prietenul de o viață domnul R.M., care resemnat a ieșit prematur la pensie căci a înțeles noua identitate a lui ZEUS.
A urmat pila celor din A.N.P. care trebuia să le facă jocul… dar și acesta s-a retras după 3 luni… aparent dorește să mai lucreze în sistem… cu demnitate.
Apoi a fost șeful de la regim, domnul Stoica… pe care l-a ținut 6 luni fără împuternicire ca apoi să cheme controlul peste el(prietenii din A.N.P. de la Inspecție penitenciară) ca să îl alunge.
Acesta trebuia alungat căci nu îi scotea lui ZEUS deținuții după cum dorea…
Iar vă spuneam nu demult, că marea lui „plăcere” este sa scoată la munca deținuții și vă povesteam cum s-a gândit să facă acest lucru: prostindu-l pe înlocuitorul directorului adjunct pe pază. Faza nu a ținut și fapta penală a ieșit la lumină căci nimeni nu vrea un asemenea șef pe lângă el, când se va destrăma șandramaua.
Actualmente este șefa de la evidență, o amică veche pe care speră să o poată manipula… Pentru ce să își pună pielea pe băț? Rămâne să vedem, momentan suntem sceptici…
– Nenumărate concursuri la care ZEUS a participat ca să bage în sistem pe alții care au fost ajutați la rândul lui, lăsând un gust amar candidaților pregătiți, dați la o parte la interviu sau la punctaj. Pe de altă parte o masă de cunoscuți ai dânsului s-au angajat aici, de departe cel mai celebru fiind protejatul fin cu același nume (coincidență).
Scârba aceasta nu face decât ca, de o parte, cei ce doresc funcții să nu mai participe la asemenea înscenări de concursuri cu șanse legale, iar pe de altă parte, cei din civilie să caute alte sisteme sau oportunități de pe piața muncii. Nu ne credeți, verificați candidații pentru concursuri!
– Zeci de pensionări, plus transferuri și detașări din penitenciar în mare parte căci oamenii nu își mai găsesc motivația și plăcerea de a munci la Ploiești.
Cine să vrea să muncească cu un corupt, care dacă nu faci cum vrea el începe să te vâneze și să te terorizeze prin căprăria de care e capabil? Și mai e si protejat de directorul general al ANP?
Si acum sa va spunem concluzia analizei noastre:
SUTE DE OAMENI AU DE SUFERIT CAND UNUL ESTE CORUPT – ȘEF FIIND SI ESTE LIPSIT DE CALITATILE ESENTIALE ALE UNUI LIDER DEMOCRATIC!
(Nu am luat în calcul victimele infracțiunilor săvârșite de deținuții preferați ai lui ZEUS, care se așteaptă ca infractorii să fie pedepsiți, nu favorizați în exercitarea PEDEPSEI cu închisoarea…
Kind reminder, ZEUS: d-aia se numește „pedeapsa cu închisoarea” și nu „recompensa cu închisoarea”…)
Prin urmare este treaba noastră, a celor corecți să îi îndepărtăm caci avem șanse mari ca să fim atinși de asemenea toxine.
FARA INDOIALA, VA URMA! (Cristina T.).
N. R. : – Reamintim ca, investigatia noastra a pornit de la mafia gunoaielor si cum o firma din aceasta caracatita din Prahova „beneficiaza” de detinuti/”inchiriaza” la munca pe filiera Comisarului șef de poliție penitenciară Valentin MATEI, in baza proiectului lansat de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin. Punerea in dependenta a Comisarului șef de poliție penitenciară Valentin MATEI de catre reprezentantii acestei societati ne-au determinat sa incepem dezvaluirile cu derapajele de la lege ale sefului – IMPUTERNICIT – la comanda Penitenciarului Ploiești, fiind o institutie esentiala a statului.
Sa reamintim povestea din spatele afacerii „Bomba ecologica de la Pleasa” care este demna de un film cu mafioti turnat la Holywood, nu inainte de a intreba (prietenii stiu de ce…): Florin Iosif de la TYMBARK „inca” este bine? Dar fostul trezorier de la un partid? Inca este in libertate?…
Furturi, falsuri si alte infractiuni succesive la Penitenciarul Ploiesti (IV)
Afaceri
Anvelope 215 65 R16C – Optiunea Echilibrata pentru Vehiculele Utilitare
Publicat
acum 14 orepe
octombrie 3, 2023
In universul vast al anvelopelor, diversitatea si specificitatea fiecarui model pot crea deseori dileme pentru soferi. Pentru cei care conduc vehicule utilitare, selectarea unei anvelope care ofera atat durabilitate, cat si o performanta de neegalat pe diverse suprafete de drum este esentiala. Modelul de anvelopa 215 65 R16C este un exemplar care a primit aplauze pentru versatilitatea si fiabilitatea sa.
Un Amalgam de Robustete si Flexibilitate
Anvelopele 215 65 R16C sunt cunoscute pentru a echilibra eficient robustetea cu flexibilitatea. Acestea sunt proiectate special pentru a sustine greutatile vehiculelor utilitare si pentru a oferi o stabilitate si o aderenta excelenta pe drum. Datorita acestui fapt, ele sunt recomandate frecvent pentru transportatoare, mini-van-uri si alte vehicule cu o capacitate mai mare de transport.
Un Compromis Ideal între Performanta și Economie
Aceste anvelope 215 65 R16C sunt adesea laudate pentru modul in care reusesc sa combine performanta cu eficienta economica. Cu o rezistenta redusa la rulare, aceste anvelope nu doar ca imbunatatesc consumul de combustibil, ci si ofera o distanta mai mare de parcurs, asigurand astfel o economie de costuri semnificativa pentru soferi. Un exemplar optim poate fi explorat si achizitionat prin intermediul platformei online Vadrexim.
Sectiunea Vasta si Avantajele Ei
Diametrul generos al acestor anvelope nu este doar o caracteristica estetica. Sectiunea larga a acestor anvelope 215 65 R16C ofera o suprafata de contact mai mare cu drumul, ceea ce se traduce prin o aderenta superioara si o stabilitate mai buna, chiar si atunci cand vehiculul este incarcat la capacitate maxima. Aceasta caracteristica devine esentiala, mai ales atunci cand vehiculul trebuie sa transporte marfuri grele sau sa parcurga drumuri accidentate.
Siguranța ca Prioritate
Indiferent de marca sau model, siguranța este, în mod evident, un criteriu definitoriu în alegerea anvelopelor. Modelul 215 65 R16C este proiectat astfel încât să maximizeze siguranța vehiculului și a pasagerilor săi, oferind o aderență și o stabilitate îmbunătățite, chiar și în condiții meteo nefavorabile. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum siguranța influențează designul anvelopelor, o lectură fascinantă este disponibilă pe Automotive News Europe.
Concluzie
Selectarea anvelopei potrivite este mai mult decât o alegere tehnică; este o decizie care poate influența în mod direct siguranța și eficiența călătoriilor dumneavoastră. În acest sens, anvelopele 215 65 R16C reprezintă o opțiune solidă pentru cei care caută un aliat de încredere pe drum, capabil să gestioneze atât povara vehiculelor utilitare, cât și să ofere o performanță de neegalat într-o varietate de condiții de conducere.
Exclusiv
Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023 – Ziarul Incisiv de Prahova
Publicat
acum O zipe
octombrie 2, 2023
Cu profunzimea-i cunoscută, fostul cancelar german Helmut Schmidt a lăsat în urmă cel puțin trei atenționări: Uniunea Europeană să nu aștepte totul din afară, ci să acționeze competent pentru a-și rezolva disfuncțiile; să nu se amestece în relația mai mult decât milenară a popoarelor rus și ucrainian; să nu înlocuiască integrarea Uniunii Europene, care are nevoie încă de ani, cu extinderea ei (Die Mächte der Zukunft, 2006). Se pot cita și alte atenționări, din partea cunoscătorilor reali. Mulți au avertizat că birocratizarea dăunează, iar strivirea suveranității statelor și mai mult.
Pandemia începută în 2020 a schimbat viața pe continent, dar nu a făcut inactuale atenționările. Războiul din Ucraina le-a sporit acuitatea.
În fapt, Uniunea Europeană și-a atenuat profilul și a intrat la remorca unor forțe, dinăuntru și dinafară, în fața cărora responsabilii rămân vizibil fără soluție. Destul să observi cum îi tratează decidenți din alte țări pe cei din Uniunea Europeană sau cum „europeni” de peste noapte se flatează cu ura față de alți oameni. În orice caz, Uniunea Europeană înfruntă acum efecte nefaste din trei direcții: războiul, chestiuni nerezolvate ale integrării și propriile erori. Să le lămurim.
Lumea este în „policriză”, iar războiul din Ucraina o sporește. Cea mai vizibil afectată este Germania. „Vechiul nostru model al afacerilor nu mai funcționează: gaz ieftin din Rusia, apărare ieftină din SUA și exporturi la preț ridicat spre China” (Rüdiger von Fritsch, Welt im Umbruch. Was kommt nach dem Krieg?, 2023). Fiecare dintre acestea s-a pierdut. Se poate adăuga știrea din ultimele zile a nevoii pregătirii populației din țările dezvoltate pentru restricții la consumul curent. Paradoxal, deși produc mai mult ca odinioară, europenii sunt chemați să strângă cureaua.
Iar dacă Germania, cu anvergura și ponderea ei cunoscute, plătește cu scăderea nivelului vieții de zi cu zi, ne putem imagina situația din alte țări. Și cât au de decontat europenii.
Oricum, Uniunea Europeană este într-o situație nouă. Altădată centru sau măcar actor principal al istoriei mondiale, Europa depinde tot mai mult, deocamdată, de ceea ce se decide în alte locuri. Noua ei situație înseamnă în fapt scăderea importanței intereselor și valorilor proprii și, din păcate, a capacității de a lua decizii în linia lor.
Discuția asupra folosirii capacității de a lua decizii în Europa nu este nouă. Ea precede pandemia și războiul actual. Analiza unui ziarist cunoscut are ca leitmotiv teza că „în pragul spre anii 2020, Europa a intrat în primejdia acută de a fi pulverizată între China și SUA”, căci „modelul european al libertății individului, liberalității în economie și pluralității în politică, pentru care au luptat vreme de secole europenii și au suferit adesea, este în pericol” (Martin Winter, China 2049. Wie Europa versagt, Süddeutsche Zeitung Edition, München, 2019, p.12). Acum, susține el, pericolul ar veni din afirmarea Chinei – „singura printre marii actori ai politicii mondiale care în pragul anilor 2020 are în mapă un concept strategic elaborat, cu privire la felul în care va formata lumea” (p.81), încât Europa ar trebui trezită.
Mulți indicatori invită la aceasta. De pildă, G7 avea în 1995 o pondere de 45% din PIBul mondial, dar aceasta scade continuu, încât, în 2050, va fi 20%. Fapt este, între multe altele, că 135 de milioane de turiști chinezi au vizitat lumea în 2016 și au cheltuit 261 miliarde dolari. În fiecare clipă, sunt în vizită în Europa în jur de 70 de milioane de chinezi. Investițiile chineze, având bănci de stat în susținere, au fost, între 2005-2018, în Uniunea Europeană de 152 miliarde, în SUA de 183 miliarde, în Africa de 300 de miliarde. În Uniunea Europeană, astăzi, China a ajuns să deruleze peste 1400 de proiecte, mai ales în Germania și Franța.
Reluând un clișeu, Martin Winter vede pericolul în valorile chineze și acceptă, de asemenea, clișeul după care ar avea loc o „prăbușire lăuntrică” a Vestului. Ambele aceste clișee circulă, să fim lucizi, de mult timp, dar nu s-au confirmat. În fapt, China a traversat o „revizie culturală” mai profundă decât unele țări europene, iar modernitatea ei le întrece pe unele, sub varii aspecte. De cealaltă parte, „declinul Occidentului” nu s-a produs. Dar Martin Winter completează că „prăbușirea lăuntrică a Vestului este periculoasă pentru Europa, mai mult decât presiunea externă” și susține că „Europa este în procesul unei disoluții” (p.94).
Se pot ușor opune argumente clișeelor și analizei fataliste a lui Martin Winter. În cărți întregi (The Destiny of Europe, 2011; China ca supraputere, 2021) am profilat aceste argumente și nu le mai repet aici.
Desigur, însă, că autorul are dreptate când spune – „China este peste tot”. Numai că nu este ceva nou în istorie. China controla oceanele în secolul al XV-lea și deținea 30% din economia lumii în secolul al XIX-lea. China este țară care are nevoie de piețe și interacțiuni în lume – nevoie unică datorită în primul rând întâlnirii dintre dinamica culturală a unei populații uriașe și tot mai pregătită și premisele naturale nu tocmai generoase. Cine conduce China își asumă să caute rezolvări.
În plus, cultura chineză este în spațiul universal nu de ieri. Tehnologii numeroase, pasiunea inovației, meritocrația, integritatea, educația patriotică, armonia ca politică externă, de exemplu, sunt, oricum se răstălmăcesc lucrurile, valori ce vin, istoricește, din cultura Chinei. Bine informatul Alfred Whitehead spunea că pentru a-l înțelege pe Confucius este destul să-l citești pe John Dewey, și invers, sugerând că viziunea pragmatistă, dominantă azi în lume, este, la origine, confucianistă. Iar Hillary Clinton recunoștea atracția contribuției chineze în lume, chiar și atunci când voia să o ocolească.
„La lupta pentru îngrijirea și pilda modelului vestic de viață, alternativa ce rămâne Europei este declinul” (p.303), încât Europa ar fi cazul să se unească. Martin Winter spune că acea mantra a politicii europene, potrivit căreia „piața reglează totul” este deja „lipsită de răspundere” (p.85), căci multe dezvoltări nu rezultă din piață. Numai că și el înlocuiește o optică îngustă cu una tot îngustă: marketismul cu apelul la confruntare. După el, „ideologic, China pune Vestul sub presiune” (p.92), încât ar fi oportună renunțarea la a considera China ca „partener strategic”, în favoarea considerării ei doar ca un „competitor strategic” (p.180). O propunere, cunoscătorii știu prea bine, nerealistă!
Considerând profund lucrurile, se poate spune că situația Europei nu vine din ceea ce face sau nu face China. Nu explici propria situație prin aceea că rivalul este în formă. Situația de azi a Europei vine din deciziile Uniunii Europene actuale. Pe bună dreptate, ca exemplu, Martin Winter remarcă împrejurarea că politica sancțiunilor este un eșec și denotă doar „lipsa de imaginație” (p.292) a celor care au îmbrățișat-o. Competiția în secolul al 21-lea nici nu se reduce la relația SUA-China, căci Rusia poate intra în joc (p.202), după cum poate intra și Uniunea Europeană – dar nu neapărat prin extindere, ci convertindu-și valorile în fapte.
În opinia mea, situația Europei s-a complicat și pentru că stă nerezolvată o chestiune asupra căreia economiști care nu iau ideologiile ca realități au atras atenția. Se produce mult, este, desigur, plin de produse în rafturi, oamenii consumă, confortul a sporit, dar realitatea este dură, deloc „europeană”. Mai ales acolo unde nu s-a ajuns la legi chibzuite și decidenți competenți. Privatizarea economiei este condiție de prosperitate, dar dacă se face fără legi adecvate și decidenți responsabili, poate fi doar „privatizare coruptă”, cu degradări inerente.
De altminteri, în țările europene ce au și azi dificultăți majore, „privatizarea a fost făcută înaintea unor reglementări sănătoase și legi de impozitare strictă” (Joseph Stieglitz, Making Globalisation Work, 2006, p.39). În pofida neoliberalismului, care a dirijat reformele, nu s-a realizat eficiența și stabilitatea, iar creșterea economică se face cu grave nedreptăți. Josul și mijlocul societății nu au cum să o ducă bine.
Afectarea țesutului social slăbește în fond statele însăși. Oricine poate constata că mecanismele acționate au făcut ca Uniunea Europeană să nu poată reduce inegalitatea dezvoltării, încât să funcționeze fără fricțiuni. Mai mult, cu „principiul mobilității libere a muncii”, în țările din care au emigrat cetățeni, poverile întreținerii aceluiași stat cresc pentru cei care rămân acasă. Se creează astfel un prim cerc vicios – încât sunt stimulați la emigrare și mai mulți. Pe baza „principiului liberei mișcări a bunurilor”, capitalurile au creat o presiune pentru impozite mai mici în țările unde au poposit, ceea ce implică salarii și venituri mai mici, încât poverile trec iarăși pe angajați. Iar în țări care au recurs la „dereglementare”, s-a eșuat în protejarea cetățenilor, căci totul a fost pus în seama sistemului bancar propriu, care, fiind fragil, a favorizat un alt cerc vicios: banii ies din țară, economia slăbește, guvernul nu are soluții, încât banii părăsesc și mai avan țara (Joseph Stieglitz, The Great Divide, 2015, pp.362-364). Așa stând lucrurile, în Uniunea Europeană, chiar pe fondul unificării, cu politicile actuale se adâncește de fapt un clivaj istoric. Unele state au început să trăiască pe datorie.
La acest fapt, astăzi perceptibil, s-au adăugat efectele pandemiei. Ele au fost mai grave în țări cu organizări improvizate și decidenți aserviți globalismului. Iar, acum, se trăiesc, în plus, consecințele legate de război. Pe fondul politicii greșite a sancțiunilor – care, așa cum am spus-o, la timp, nu rezolvă ceva, dar distruge masiv – acum, lovitura este pe nivelul de trai. Ea este completată tot mai des de catastrofe naturale și de emigrația năvalnică. La nici unul dintre aceste capitole, Comisia Europeană nu are soluții viabile.
România plătește cu sărăcia multor cetățeni necunoașterea de către decidenți a corelațiilor vechi și noi ale economiei și slăbirea instituțiilor democratice. Plătește, desigur, cu viața curentă pe datorie și cu locul la coada Uniunii Europene. Efectele sunt șocante: capitalism înțeles ca prăduire, privatizare ca devalizare, liberalitate ca arbitrar, democrație cu vătafi, ciocoism în morală, politică externă ca excursii, în condițiile slăbirii profesionalismului și performanțelor proprii.
Este de revenit la proiectul fondatorilor, printr-o reformă instituțională de democratizare mai departe. Proiectul inițial a consacrat Uniunea Europeană, el este înscris în tratatele de bază, iar de la părăsirea lui sunt dificultăți reclamate de multe țări (Polonia, Ungaria, Irlanda, Slovacia, Italia etc.). Doar acel proiect poate relansa Uniunea, el fiind bine ancorat în tradiții europene și nevoi umane.
Pe bună dreptate, se invocă două fapte incontestabile. În Tratatul de la Roma (1957) se prevede „to establish the foundations of an ever closer union among the European peoples”. „Popoarele” sunt evident reperul. Nu este loc pentru „superstat”, care a și dus la crize, și nici pentru „configurația imperială”, care a dus deja la periferizarea unor țări și la secundarizarea Europei (Wolfgang Streek, Zwischen Globalismus und Demokratie,2021,p.334). „Asocierile de forțe în vederea dominației (Herrschaftsverbände)”, cum le numea Max Weber, nu sunt rezolvări europene.
În opinia mea, Europa unită are de gândit propria-i situație. Nu dă rezultate amânarea continuă a stabilirii formei Uniunii Europene, căci, între timp, se iau decizii incoerente. Pretenția unei singure democrații în lume nu este democratică și nu duce departe. Nu dă rezultate nici abandonarea cooperării create de acordurile internaționale din 1972-1991. Iar aberația după care criticii actualei situații – maghiarii, polonezii, etc. – nu ar avea, cum spune același autor, „mentalitate europeană” (p.255), doar împiedică normalizarea. Totuși, Europa actuală a fost posibilă ca urmare a anilor 1956 și 1980 din istoria celor două popoare. În plus, a fi critic, nu înseamnă că ai valori neeuropene!
Dincolo de aceasta, însă, Martin Winter propune reafirmarea valorilor europene. Dar care sunt, la drept vorbind, valorile europene?
La o analiză dusă până la capăt, cum am arătat adesea, în reuniuni din diferite capitale, „european” înseamnă ştiinţă orientată spre cunoașterea factuală şi pusă în serviciul rezolvării de probleme; o mereu ascendentă competenţă tehnică; raţionalitate economică confirmată de randament; administrare eficientă și democratică; cultură a dreptului ce promovează individul ca subiect şi scop, suveranitatea şi generalitatea legii; aşezarea valorilor pe temelia libertăţii individuale; construcţia persoanei umane ca sferă privată sprijinită pe proprietate şi pe drepturi fundamentale şi inalienabile; voință politică stabilită prin dezbatere publică, în care prevalează argumentele; cultură a schimbării conform scopurilor umane; reflexivitate.
Afirmarea specificului european este echivalentă cu scuturarea de penurie, de arbitrar, de impostură, de dictat, de birocratism, de inechitate. Europeană este, în fond, eliberarea inițiativei oamenilor.
La orice eliberare a inițiativei, apare azi teama reflexă că s-ar deschide „cutia Pandorei”: schimbarea statu quo-ului ar încuraja diferitele forțe să ceară imposibilul. Nu împărtășesc această teamă – nici în cazul crizei europene de azi și nici în privința războiului.
Premisa mea este că soluții false, fie ele și moștenite sau aplaudate, duc la conflicte mai mult decât o discuție competentă și responsabilă a neajunsurilor. „Cutia Pandorei” o deschid mai curând nepriceperea, inerțiile și erorile actuale.
Andrei Marga
Parteneri
Știri noi din Vâlcea


Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor – Ziarul Incisiv de Prahova
În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0” ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de...


Anvelope 215 65 R16C – Optiunea Echilibrata pentru Vehiculele Utilitare
In universul vast al anvelopelor, diversitatea si specificitatea fiecarui model pot crea deseori dileme pentru soferi. Pentru cei care conduc...


Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023 – Ziarul Incisiv de Prahova
Cu profunzimea-i cunoscută, fostul cancelar german Helmut Schmidt a lăsat în urmă cel puțin trei atenționări: Uniunea Europeană să nu...


Magia Crăciunului Prinsă în Fotografii de Poveste: Studio Foto Crăciun București cu Alex Pasarelu
Magia Crăciunului surprinsă în fotografii de poveste la Sedinta foto Craciun În fiecare an, sărbătoarea Crăciunului aduce cu ea nu...


Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – Ziarul Incisiv de Prahova
Doi politisti de la IPJ Timis si-au asumat toate riscurile profesionale presupuse de o actiune justitiara in sistemul MAI si,...


De ce ar trebui sa iti schimbi ferestrele: 3 indicii evidente
Cand vine vorba de confort, mereu acordam importanta fiecarui detaliu. De la dusumeaua pe care pasim, pana la materialul asternuturilor...


Ferestre PVC antracit – moderne si elegante
De cativa ani incoace, ferestrele antracit au batut toate recordurile de popularitate cand vine vorba de alegerea culorii de ferestre....


„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!” – Ziarul Incisiv de Prahova
Doi politisti de la IPJ Timis si-au asumat toate riscurile profesionale presupuse de o actiune justitiara in sistemul MAI si,...


Sisteme automatizate pentru garaj – siguranta, confort si eficienta
Garajul se numara printre cele mai importante anexe din cadrul unei proprietati, fiind spatiul in care iti poti lasa masina...


Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P/”CONTINUĂM PROTESTELE!” – Ziarul Incisiv de Prahova
Doi politisti de la IPJ Timis si-au asumat toate riscurile profesionale presupuse de o actiune justitiara in sistemul MAI si,...


Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave – Ziarul Incisiv de Prahova
Doi politisti de la IPJ Timis si-au asumat toate riscurile profesionale presupuse de o actiune justitiara in sistemul MAI si,...


Mituri şi adevăruri despre sănătatea sistemului reproducător
Sănătatea sistemului reproducător este deosebit de importantă pentru doamnele şi domnişoarele de orice vârstă. De-a lungul timpului, s-au creat numeroase...


”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI – Ziarul Incisiv de Prahova
Într-o funcție de secretar de stat e bine să nu stai mai mult de 4-5 ani, tocmai pentru că asta...


Recrutăm candidați pentru Școlile de Agenți de Poliție de Frontieră: se oferă salariu atractiv de aproximativ 0,3% din șpaga
Pe fundalul acestui zgomot, de drone kamikaze, lucrează polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă la granița cu Ucraina. Îi...


Cum să planifici o călătorie cu un buget redus chiar la noi în țară
Când ai bugetul strâmt, pare că dorința de a explora frumusețea țării noastre e și mai aprigă. Iar în acest...


Xiaomi anunță lansarea globală a seriei Xiaomi 13T
[București, 26 Septembrie 2023] – Xiaomi a dezvăluit astăzi cele mai recente smartphone-uri din seria Xiaomi 13T, proiectate pentru clienții...
Știrile Săptămânii
-
Afaceriacum 6 ani
(P) Pinocchio și Veverița Zuby la Shopping City Râmnicu Vâlcea
-
Socialacum 1 an
3 soluții pentru a scăpa de ROBOR
-
Știri din județacum 5 ani
Garniturile moto: componente esentiale pentru functionarea motorului unei motociclete
-
Afaceriacum 6 ani
Un NOU magazin Annabella pe strada Maior V. Popescu din Ramnicu Valcea
-
Știri din județacum 3 ani
#Reset Plastic!
-
Exclusivacum 5 ani
SOLICITĂM PUBLIC DR. KISS CSABA SĂ NU SE ASCUNDĂ ȘI SĂ RĂSPUNDĂ PERTINENT CERERII ADRESATE DE ZIARUL INCISIV DE PRAHOVA!
-
Exclusivacum 5 ani
EXCLUSIV/Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești sau cum stânga ii da un pumn dreptei
-
Exclusivacum 5 ani
EXCLUSIV/MAFIA POLITICA SI INSTITUTIONALA SIBIANA/CAZUL CEAUSU MARIA