Connect with us

Cultură

Gherzan Cătălin, PER: „Educaţia online nu va fi niciodată nici măcar 30% din modul în care trebuie făcută educaţia”

Publicat

pe

Gherzan Cătălin, candidatul PER la primăria municipiului Piteşti şi patron al unei grădiniţe private în Piteşti, a acordat un interviu în care a abordat subiectul educaţiei în vreme de pandemie şi cum ar trebui să se adapteze atât sistemul şcolar cât şi elevii şi dascălii la aceste schimbări pe care coronavirusul le produce în sistemul de învăţământ.

Intrebare: Cum vedeți dvs. această stare de alertă din România?

Raspuns: Este o situație care, din punct de vedere guvernamental și legal, trebuie respectată, dar din punct de vedere economic și popular este o stare care distruge atât economia, cât și psihicul și sănătatea populației.

Intrebare: Cum vedeți, în aceste condiții, situația învățământului, având în vedere că aveți o școală privată foarte cunoscută în Argeș – Lexford Castel?

Raspuns: Educația se face acum online și părinții, cel puțin cei care au copii în clasele I-VIII, se străduiesc din greu să-i țină sub control, având în vedere că cei din clasele mici sunt destul de agitați și năzbâtioși. Ca să vă răspund la întrebare, educația online nu va fi niciodată nici măcar 30% din modul în care trebuie făcută educația.

Intrebare: Ce ne puteți spune despre data alegerilor locale?

Raspuns: Din declarațiile premierului, acestea vor fi la sfârșitul lunii septembrie. Însă din scandalurile care se iscă la nivel înalt și interesele partidului majoritar parlamentar, adică PSD-ul, cred că data alegerilor va fi decalată.

Intrebare: Este posibil să ajungem cu aceste alegeri anul viitor?

Raspuns: Anul acesta cu siguranță vor avea loc alegeri locale.

Intrebare: În ceea ce privește candidatura dvs. la Primăria Pitești, vă întreb dacă ați finalizat lista cu consilierii.

Raspuns: Într-o mare măsură o avem completată, dar încă mai așteptăm câteva forțe noi din partea tinerilor.

Intrebare: Când considerați că va începe efectiv campania pentru Primăria Pitești?

Raspuns: Pot să vă spun că precampania poate să înceapă oricând. Iar campania, știm foarte bine, este doar în luna premergătoare alegerilor. Nu pot să vă spun decât că noi apreciem interesul pe care populația îl acordă ecologismului și multe persoane se implică din ce în ce mai activ, chiar dacă nu au nicio legătură cu partidul. Oamenii se implică activ în a căuta răspunsuri despre modul în care trebuie administrat Piteștiul, de exemplu, din punct de vedere ecologic.

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Filarmonica „Ion Dumitrescu” emblemă națională a muzicii de calitate

Publicat

pe

De

Filarmonica Ion Dumitrescu

Un început de stagiune efervescent marcat de Concertul eveniment inclus în Festivalul Enescu deschidea seria de concerte a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea pe 18 septembrie cu o sală plină. Un dirijor inspirat, Constantin Grigore și o pianistă de clasă, Adela Liculescu, pentru că despre ea este vorba, a fost și laureată a marelui concurs Enescu, asigurau într-o colaborare excelentă cu simfonicul vâlcean o deschidere de stagiune cu sala plină.

A urmat concertul de la București din Piața Festivalului Enescu,  pe 23 septembrie unde orchestra filarmonicii vâlcene a impresionat cei peste 2000 de participanți entuziaști, un public bucureștean civilizat și avizat, venit să guste aroma muzicii de calitate într-o superbă seară de sâmbătă.

De la o seară de jazz la „Concertele Toamnei” până la concertul dedicat Sfântului Antim Ivireanul, protectorul spiritual al Râmnicului, filarmonica vâlceană a deschis noua stagiune într-o dinamică foarte apreciată de publicul spectator care, încet dar sigur a revenit în sala „Lahovari”, atras bineînțeles de actul cultural autentic, dar și de campania inspirată a managementului instituției, campanie care realizată cu sponsori inimoși a reușit nu doar să repare ceea ce pandemia fracturase, dar și să depășească așteptările.

Poate părea o laudă dar, în realitate, efortul echipei filarmonicii este asiduu, persuasiv și profesionist, cu multă muncă și dedicație în back-office-ul nevăzut iar publicul revine și se primenește într-o dorință vizibilă de a accesa un act artistic de calitate, solid și bine interpretat, transmițător de fior artistic real emoțional. Într-o perioadă nefastă pentru cultură, când mass media promovează cu mult sârg non valoarea, kitsch-ul și produsele comerciale de tip fake, instituțiile muzicale profesioniste fac eforturi monumentale să reziste acestui tir de incultură.

Asistăm cu amărăciune la câștigul milioanelor de like-uri  acordate unor „artiști” lipsiți de orice etică morală, cu texte sterile și zgomote imitatoare de muzică, în esență,  nefiind o problemă așa zisa „piață concurențială”, ci efectele acestui război calitate-non calitate, total inechitabil din care marele perdant este și va fi societatea. Dar ca în orice luptă inegală, părăsim această sferă aducătoare de negativitate și promiscuitate și revenim la actul artistic de calitate pe care Filarmonica „Ion Dumitrescu” se străduiește să o ofere melomanilor în fiecare zi de luni și nu numai.

Luna octombrie a fost foarte „cantabilă” în acest sens pentru că a oferit publicului o serie de concerte foarte atractive precum  „Concertele Toamnei” , „Toamnă romantică”, „Pe aripile muzicii”  sau „Orient Express” luna încheindu-se cu un vocal simfonic  – „Misa Trinitas”, o lucrare semnată de Wolfgang Amadeus Mozart.

Luna noiembrie se anunță de asemenea o lună foarte plină la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea putând chiar să fie considerată un preambul al lunii sărbătorilor de iarnă pentru că simfonicul vâlcean va oferi publicului meloman atât concerte romantice (Ceaikovski, Schumann), concerte clasice (Mozart, Beethoven) cât și ediția cu nr. 2 a Concursului „Academic Piano Competition”, competiție în care publicul meloman prezent la concert va putea urmări în direct „duelul” concertistic al celor 3 tineri care vor trece de etapele preliminare.

Practic, cei 3 finaliști vor concerta pe scena filarmonicii, în acompaniamentul orchestrei simfonice iar la sfârșit juriul, într-un termen foarte scurt va comunica numele câștigătorului, iar publicul va putea vota „concurentul preferat”. O manifestare foarte atractivă care încă de la prima ediție a creat o emulație deosebită în sala de concerte a Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. Dar, despre luna noiembrie vă vom invita să citiți în cronica de noiembrie după ce toate concertele se vor fi terminat.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Cultură

Filarmonica „Ion Dumitrescu” de la Festivalul Internațional „George Enescu” la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii 2023

Publicat

pe

De

Filarmonica Ion Dumitrescu

Dacă pe 23 septembrie 2023, orchestra filarmonicii vâlcene susținea al doilea concert din Festivalul Enescu, la București în piața festivalului, pe 15 octombrie, într-o superbă zi de duminică, simfonicul vâlcean avea să onoreze invitația de a susține un concert în Peștera Românești, concert inclus în evenimentele culturale ale Timișoarei – Capitala Culturală Europeană în 2023.

Inimosul și extrem de energicul Ioan Coriolan Gârboni, președinte al Fundației Academice Culturale Timișoara, în parteneriat cu Asociația Speotimiș și cu Primăria Tomești, a reușit să introducă și concertul din Peștera Românești în seria evenimentelor excepționale pe care Ministerul Culturii le susține în 2023 la Timișoara.

Director al Filarmonicii ”Banatul” timp de peste 15 ani, cu rezulate remarcabile și cu evenimente muzicale ce vor rămâne cu siguranță în patrimoniul național datorită unui management considerat reper în lumea artistică, Ioan Gârboni organizează impecabil nenumărate concerte și manifestări, concertele anuale din Peștera Românești (ajunse anul acesta la cifra aniversară de 40 de ani!!) fiind chiar una din ”pasiunile” sale. De ce oare, ar putea să se întrebe cititorul? Cel puțin 3 răspunsuri motivează pasiunea lui Ioan Gârboni.

Un peisaj de vis într-un loc binecuvântat unde un număr impresionat de oameni vin anual la concertul organizat în peștera ce datează de estimativ de peste 100 milioane de ani, locuită fiind chiar de primii oameni în urmă cu 16 mii de ani… O acustică excepțională a spațiului ce devine pentru câteva zeci de minute pe an, o ”catedrală naturală” așa cum, foarte inspirat o descrie Ioan Gârboni. Sau, elanul speologilor și voluntarilor, oameni cu totul deosebiți care pe lângă profesia pasionantă, dar dificilă, se străduiesc anual să transforme evenimentele muzicale și cineaste (după fiecare concert au loc și proiecții de filme) într-o organizare fără reproș și fără niciun fel de modestie, chiar reușesc.

Iată doar 3 elemente care îl mobilizează pe principalul ”motor” al evenimentului să cultive și să ofere anual momente unice celor peste 2500 de participanți care vin cu copii de-o șchioapă pe potecile acoperite de frunzele toamnei până la Peștera Românești și stau majoritatea în picioare, aplaudând frenetic și respectând artiștii interpreți așa cum de multe ori, oameni cu pretenții nu sunt capabili să facă. Anul acesta, Ioan Gâboni s-a gândit la orchestra vâlceană, la 40 de ani de la primul speoconcert, timp în care concertele unicat au fost onorate de dirijori și soliști din 32 de țări.

Orchestra Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” a pășit cu emoție și curiozitate în spațiul pregătit cu multă trudă, timp de zile întregi de speologi și voluntari, pentru că acest concert chiar a reprezentat o provocare unică pentru simfonicul de la Poalele Capelei, fiind pentru prima dată când aveau să cânte într-un spațiu neconvențional spectaculos.

Dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, a ales cu atenție repertoriul, respectând tradiția de a înnobila peștera cu muzica lui Mozart, Strauss și Vivaldi, dar și cu lucrări românești îndelung aplaudate de publicul civilizat și entuziast. O prezentare plină de inspirație a lui Ioan Gârboni, dialogul simpatic provocat intenționat cu Petruț Constantinescu  – managerul Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” , interpretarea ”Toamnei de Vivaldi” de către Delia Diaconescu – concert maistru al simfonicului vâlcean, precum și intervențiile antrenante ale dirijorului Tiberiu Oprea, au transformat concertul din Peștera Românești într-un adevărat spectacol urmat de ropotele de aplauze ale unui public  care a uitat de cele 14 grade  din peșteră, înălțătoarea muzică fiind o adevărată manta de căldură sufletească.

Un nou episod în viața Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, un nou moment înălțător, pentru care toți cei implicați care merită felicitări la scenă deschisă,  un eveniment cultural autentic  produs cu pasiune și multă muncă, rezultatele vorbind de la sine, iar aplauzele sincere ale publicului fiind de fapt răsplata pentru actul artistic de calitate.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Cultură

Filarmonica ”Ion Dumitrescu” prezență remarcabilă în Festivalul Internațional ”George Enescu”

Publicat

pe

De

Filarmonica Ion Dumitrescu

Invitată cu regularitate să concerteze în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”, filarmonica vâlceană s-a prezentat de fiecare dată la înălțimea exigențelor unei asemenea manifestări. La ediția de anul acesta orchestra simfonică a fost invitată în marele festival să susțină două evenimente: Primul a fost introdus în cadrul evenimentelor conexe iar concertele s-au desfășurat pe scenele filarmonicilor la nivel național, astfel că, la Râmnicu Vâlcea, concertul inserat în festival a coincis cu deschiderea stagiunii 2023-2024.

O dublă semnificație care a obligat colectivul artistic să evolueze la superlativ, ceea ce s-a și întâmplat, pentru că atât dirijorul invitat, Constantin Grigore cât și solista serii, pianista Adela Liculescu au fost la înălțime. Talentatul dirijor care colaborează de mai multă vreme cu Filarmonica ”Ion Dumitrescu” a propus orchestrei simfonice: Preludiu la unison de George Enescu și Suita ”St. Paul” op 29 de Gustav Holst pentru ca partea adoua a concertului să îi aparțină excepționalei pianiste Adela Liculescu, laureată a Concursului George Enescu dar și a mult mai multor competiții naționale și internaționale.

După un ” Liszt 2” pentru pian și orchestră interpretat impecabil pe noul pian Petrof Mistral primit de filarmonica vâlceană de la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Adela Liculescu acompaniată de simfonicul de la poalele Capelei a încheiat concertul cu o primă audiție la Râmnicu Vâlcea: Franz Liszt – Fantezia pe teme populare maghiare pentru pian și orchestră.

Aplaudată minute în șir Adela Liculescu, stabilită de câțiva ani la Viena, ne-a oferit două biss-uri excepționale: Parafrază la opereta ”Liliacul” și o Toccatta în still de jazz semnată de un compozitor austriac Friedrich Goulda. A fost o seară deosebită la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” cu o sală plină de melomani entuziaști care au plecat încântați atât de inimosul colectiv al orchestrei simfonice cât și de cei doi invitați, dirijorul Constantin Grigore și pianista Adela Liculescu nume care pot onora fără doar și poate orice scena internațională.

Al doilea eveniment inclus în cadrul Festivalului ”George Enescu” la care orchestra simfonică a filarmonicii vâlcene a fost protagonistă, a avut loc pe 23 septembrie , într-o superbă seară de toamnă, cadrul de excepție oferit de organizatori fiind Piața Festivalului Internațional ” George Enescu” – zona de lângă Atheneul Român unde timp de 3 săptămâni au evoluat mai multe orchestre simfonice. Dar, una singură  – Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”  – a reușit să umple până la refuz și să depășească cu mult cele peste 1200 de scaune prevăzute pentru publicul bucureștean !

Nu este o laudă, este o confirmare, este un moment unic în istoria Festivalului ”George Enescu”, pentru că, autorii proiectului ”Poveste din Bucureștiul de odinioară” – violonistul Valentin Albeșteanu și actrița Miruna Ionescu, au ales pentru această poveste orchestra filarmonicii vâlcene. Un concept superb, plin de parfum interbelic, cu muzică de cea mai bună calitate, un aer deloc vetust pe care ineditul ”taraf de oraș” l-a rememorat într-o îmbinare perfectă cu momentele orchestrale, cu solo-urile violonistice spectaculoase ale lui Valentin Albeșteanu și cu minunata voce a Mirunei Ionescu, au făcut ca cei peste 2000 de iubitori de frumos prezenți la concert să exulte și să aplaude minute în șir, în picioare. Dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea un foarte implicat și talentat prieten al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu” a condus de la pupitru orchestra simfonică, colaborarea cu Maestrul Valentin Albeșteanu și cu actrița Miruna Ionescu demonstrându-se a fi un superlativ muzical, un act artistic de înaltă ținută artistică.

O deschidere de Stagiune la Filarmonica ”Ion Dumitrescu” de succes, un concert de anvergură la București  în Piața Festivalului Internațional ”George Enescu” sunt cele 2 evenimente care întăresc titlul de emblemă culturală a Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri noi din Vâlcea

Eveniment20 de ore inainte

UP Generation lansează Life Skills Pro: Primul program de mentorat din România care transformă viitorul tinerilor

București, 27 martie, 2024: Cu obiectivul de a aduce soluții și sprijin unei generații aflate în căutarea direcției și a...

UncategorizedO zi inainte

Cum s-a schimbat relația românilor cu băncile în ultimii 8 ani? De la zeci de mii de procese, la negociere și rezolvare amiabilă

27 martie, București. Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă...

EvenimentO zi inainte

Samsung extinde Galaxy AI cu One UI 6.1

Samsung Electronics îmbunătățește experiența utilizatorilor pe o gamă largă de dispozitive Galaxy prin lansarea actualizării One UI 6.1*. Începând cu 28...

Uncategorized2 zile inainte

Kingston Digital lansează SSD-urile industriale i-Temp

  formate de 2,5-inch & M.2 2280 Pentru integratorii de sisteme și inginerii de proiectare Managementul ciclului de viață și...

Eveniment2 zile inainte

NAVITEL a lansat o nouă cameră de bord auto: NAVITEL R35

NAVITEL a lansat la începutul anului noua cameră de bord auto NAVITEL R35 care este proiectată pentru a oferi o experiență de...

Uncategorized3 zile inainte

BenQ lansează PD3225U, un nou monitor de design pentru utilizatorii de Mac și MacBook Pro

Alăturându-se seriei de monitoare profesionale, PD3225U este o necesitate pentru designeri, fotografi și creatori de conținut București, România,  Martie 2024 –...

Uncategorized6 zile inainte

DXOMARK a desemnat HONOR Magic6 Pro drept “Smartphone-ul cu cea mai performantă cameră foto din lume”

HONOR Magic6 Pro a fost recunoscut ca având cea mai performantă cameră foto din lume, obținând un punctaj remarcabil de 158...

Care sunt zonele din București în care ai foarte multe de vizitat? Care sunt zonele din București în care ai foarte multe de vizitat?
Afaceri7 zile inainte

Care sunt zonele din București în care ai foarte multe de vizitat?

Bucureștiul, capitala vibrantă a României, este un oraș bogat în istorie, cultură și atracții turistice variate. De la monumente istorice...

Eveniment7 zile inainte

Ascultă muzica preferată și gestionează apelurile cu ușurință în mașină cu Navitel BHF02 BASE

Navitel prezinta modulatorul FM auto, BHF02 BASE, un dispozitiv revoluționar care îți permite să te bucuri de muzică și să...

Uncategorized7 zile inainte

Cancerul de prostată: Tratamente fără frontiere cu ajutorul experților din Turcia

Cancerul de prostată, una dintre cele mai răspândite forme de cancer întâlnite la bărbați în întreaga lume, reprezintă o provocare...

Uncategorized7 zile inainte

Peste 1.000 de studenți merg în următoarea etapă a Future Jobs Cup, proiectul educațional lansat de TikTok și Școala de Valori în România

București, 21 martie 2024 – Aproximativ 2.400 de studenți din principalele universități din România s-au înscris în Future Jobs Cup, proiectul...

Administrație localăO săptămână inainte

MSI lansează în România noua serie de laptopuri pregătite pentru inteligența artificială

MSI, producător de laptopuri de top la nivel mondial, anunță lansarea în România a noii sale game de laptopuri echipate cu...

Administrație localăO săptămână inainte

Samsung anunță cea de-a patra ediție a campionatului de PUBG

Cei interesați se pot înscrie până pe 25 martie pentru șansa de a câștiga cel mai nou și performant telefon...

UncategorizedO săptămână inainte

Duminica aceasta are loc Gaming Marathon, primul mare eveniment de gaming al anului

Ediția aniversează 4 ani de existență a maratonului și este dedicată femeilor din industria jocurilor video București, 21 martie 2024...

Administrație localăO săptămână inainte

Eficiența energetică: nu este doar o simplă tendință, dar încă nu este o prioritate zilnică

Creșterea conștientizării publice cu privire la problemele de mediu transformă preferințele pieței, atrăgând atenția asupra aspectelor precum eficiența energetică. Conform...

ExclusivO săptămână inainte

Optimizați Performanța de Vară cu DELMAX Ultimapro Up1

Recomandare Anvelope Vara 185/65 R15 DELMAX Ultimapro Up1 88H În căutarea anvelopelor de vară care combină eficiența cu siguranța? Anvelopele...

Știrile Săptămânii