Copiii adora sa petreaca timpul in natura, indiferent de varsta sau anotimp. Sunt fascinati de parcuri, locuri de joaca, dar si de multitudinea de mijloace de transport potrivite pentru ei.
Cand ii cumparam primul mijloc de transport individual copilului?
Caruciorul este cu siguranta primul mijloc de transport pe care cel mic il foloseste in natura. Dar, vine si varsta potrivita In care el se descurca sa se deplaseze singur cu ajutorul unuia. De regula, primul criteriu dupa care ne ghidam este ca cel mic sa stea in sezut singur, nesustinut.
Cand vrei sa cumperi primul vehicul cu roti pentru copil, vino pe lumeabebelusilor.ro.
Care este primul lui mijloc de transport?
De cele mai multe ori, parintii cumpara prima data fie o tricicleta, fie o masinuta care au ca si accesoriu un maner de impins. Astfel controlul este la cel care il impinge, iar copilul se obisnuieste sa isi mentina echilibrul singur.
Cand facem trecerea de la tricicleta sau masinuta, la o bicicleta?
Acest pas se face de obicei in momentul in care cel mic umbla singur. In acest fel ii este mai usor sa invete mersul pe bicicleta, stie sa isi coordoneze miscarile membrelor si isi mentine echilibrul perfect.
Ce tipuri de biciclete sunt potrivite?
Prima bicicleta pe care o foloseste cel mic este una fara pedale, cu roti groase. Aceasta ii ofera siguranta necesara si libertatea de a o folosi singur, ajutandu-se doar de picioare pentri a-si da avant.
Urmeaza apoi bicicleta cu pedale. Pentru inceput se recomanda si roti ajutatoare, in acest fel cel mic invata sa foloseasca pedalele, dar avand o siguranta a echilibrului oferit de cele 2 roti suplimentare. Cand copilul se deplaseaza usor pedaland, ii putem scoate rotile ajutatoare si treptat invata mersul pe bicicleta in adevaratul sens al cuvantului.
In functie de cresterea copilului, urmeaza apoi sa ii cumparam alte biciclete pentru copii ieftine, potrivite varstei si kilogramelor sale.
Pentru cei care doresc sa duca mersul pe bicicleta la un alt nivel, e de stiut ca exista biciclete speciale pentru curse(cele sport) sau pentru acrobatii. Dar acestea se potrivesc undeva dupa varsta de 8/10 ani ai copilului.
Cum ne asiguram copilul in timpul mersului pe bicicleta?
Ei bine, in special la primele experiente cu mersul pe bicicleta, dar nu numai, este important sa ii oferim celui mic siguranta deplina. Asadar, este necesar sa cumparam si un kit de protectie format din: casca, cotiere si genunchiere. Ele ajuta in preventia ranilor mai grave si ofera astfel un plus de incredere celui mic.
Ce accesorii se pot pune unei biciclete?
Aici totul depinde de nevoi si preferinte. Cele mai comune accesorii sunt:
- Cos pentru depozitare diverse obiecte
- Suport pentru sticla sau pahar
- Claxon
- Lumini
- Portbagaj
- Roti ajutatoare
- O mica remorca pentru jucarii
Avantajele prezentei unei biciclete in viata unui copil:
- Un mijloc de transport care ofera indepedenta copilului
- Dezvoltarea cognitiva
- Dezvoltarea aptitudinilor, echilibrului si a abtilitatilor sportive
- Dezvoltarea imaginatiei prin creare unor jocuri avand ca principal obiectiv mersul pe bicicleta.
- Sustine interactiunea cu altii copii, prin intermediul plimbarilor in parcuri sau locuri special amenajate
- Dezvoltarea unei posibile cariere in ciclism
- Posibilitatea de a vizita diverse obiective turistice alaturi de parinti sau grupuri organizate
- Participarea la diverse competitii dedicate copiilor
Unde putem folosi bicicleta?
Se prefera , mai ales in timpul primelor experiente ale copilului cu mersul pe bicicleta, sa alegem locurile special amenajate pentru acest sport. Fie piste dedicate ciclismului, fie parcuri sau orice loc plan si ferit de aglomeratie. Dupa ce copilul mai creste si este familiarizat cu bicicleta, putem alege activitati in parcurile special amenajate pentru biciclete, pistele de pe strazile orasului sau chiar mersul pe trasee simple din paduri sau zone din natura.