La nivelul intregii planete exista un procent important de persoane care se confrunta cu probleme de natura neurologica. Unele sunt mai grave si complexe, in vreme ce altele au un impact mai usor de gestionat. Oricum ar fi, diagnosticarea este foarte importanta, mai ales intr-o faza incipienta a tulburarilor neurologice.
Exista mai multe proceduri si abordari care pot fi utilizate de catre specialistii in neurologie. Una dintre acestea este electromiografia (EMG). Aceasta procedura presupune efectuarea unui test pentru diagnosticare si evaluare a activitatii electrice a muschilor si a nervilor. Prin electromiografie (EMG) sunt obtinute informatii valoroase despre functionarea sistemului neuromuscular.
Principiul de functionare ale electromiografiei
Electromiografia este acea procedura care se bazeaza pe masurarea activitatii electrice produse la nivel muscular in momentul in care muschii sunt activati. Masurarea activitatii electrice se face prin plasarea unor electrozi pe piele sau in interiorul muschiului. Electrozii vor detecta semnalele electrice generate de activitatea nervoasa la nivel muscular si vor transmite aceste semnale catre un dispozitiv. Ulterior aceste semnale sunt transformate in grafice sau inregistrari.
Pentru efectuarea procedurii sunt folositi electrozi de suprafata care sunt plasati pe pielea pacientului, deasupra muschilor investigati, sau electrozi cu ac care sunt introdusi direct in muschi cu ajutorul unui ac subtire. Electrozii cu ac ofera informatii mai exacte cu privire la activitatea electrica interna a muschilor.
Aplicatiile clinice ale procedurii de electromiografie (EMG)
Datorita eficientei si utilitatii acestei proceduri, electromiografia este folosita in diverse aplicatii clinice in domeniul neurologiei. Printre acestea amintim diagnosticarea neuropatiilor periferice, evaluarea si diagnosticarea distrofiei musculare si a miotitei, monitorizarea sclerozei amiotrofice laterale (ALS), dar si pentru diagnosticarea si evaluarea progresiei sclerozei multiple.
In cazul tuturor acestor aplicatii clinice pentru evaluarea si diagnosticarea tulburarilor neurologice, procedura de EMG urmeaza o serie de pasi standard. Primul pas este pregatirea pacientului, care consta in recomandari precum evitarea consumului de cafeina sau alcool, dar si relaxarea inainte testarii. Pentru electromiografia cu ac, pacientului ii este aplicata o anestezie locala.
Urmeaza aplicarea electrozilor pe piele sau in interiorul muschilor, in functie de tipul de electromiografie (EMG) utilizat. Etapa urmatoare consta in inregistrarea activitatii electrice prin efectuarea unor miscari care sa activeze muschii pe durata inregistrarilor efectuate de catre electrozi. Ultima etapa inseamna analizarea datelor pentru identificarea unor eventuale tipare anormale ale activitatii electrice a muschilor la stimuli.
Avantajele electromiografiei
Argumentele pentru care procedura de EMG este foarte apreciata in randul specialistilor in neurologie se refera la faptul informatiile detaliate oferite cu privire la activitatea electrica a nivel muschilor si nervilor. Astfel se poate obtine un diagnostic precis. Un alt avantaj consta in diversitatea de afectiuni neuro-musculare care pot fi evaluate. De asemenea, faptul ca se poate observa in timp real functionarea musculara si nervoasa este un alt avantaj important de amintit.
In urma electromiografiei, medicii specialisti din cadrul unei clinici de neurologie pot stabili un plan de tratament bazat pe rezultatele evaluarii, care sa includa medicamente, terapie fizica si alte abordari terapeutice care sa ajute la imbunatatirea modului in care functioneaza muschii, respectiv nervii.